GIGANTISK SALG - Spar opptil 50% Kjøp nå

Tett på: Ada Stolsmo Hegerberg

01.06.2017

Skrevet av Ingeborg Opland

I kveld spiller hun en av de viktigste kampene i karrièren så langt, når Lyon møter PSG i kampen om den ettertraktede UCL-pokalen. Hvis de stikker av med seieren blir det andre år på rad at de kan løfte trofeet med de store ørene. Vi har tatt en snakk med stortalentet i forkant av finalen. Les med og bli bedre kjent med Ada Stolsmo Hegerberg her.

1. Hvordan er det å bli kåret til den beste i en sport som er dominert av menn? Uavhengig av at den er dominert av menn, så er det en stor inspirasjon og få en sånn pris. Jeg har aldri tenkt på at fotball er dominert av menn. Jeg tenker faktisk ikke på det.

2. Hvordan var det å motta UEFAs pris for Europas beste fotballspiller ved siden av Cristiano Ronaldo? Det er to sider av den saken. For det første veldig inspirerende å få den prisen, det var et stort og et magisk øyeblikk. Og selvfølgelig et stort øyeblikk å stå ved siden av en så stor fotballspiller som Ronaldo.

3. Hva er høydepunktet i din karrière så langt? Høydepunktet i min karrière så langt må være Champions League gullet i 2016. Noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Det andre høydepunktet var å bli kåret til Europas Beste Spiller kort tid etter.

4. Har du noen tips til andre som vil bli like gode som deg? Ja, jeg har mange gode tips. Tren systematisk, stol på deg selv og lytt til de klokeste. Og ikke minst terpe detaljer.

5. Hva er de beste fotballskoene gjennom tidene, og hvilke fotballsko spiller du i nå? Jeg spilte en god periode med klassisk Copa sko, var lenge en favoritt å spille i svarte cleats. Jeg spiller i dag i Puma evoSpeed, i skinn.

6. Hva mangler du å oppnå med fotballen? Man driver ikke fotball for at man mangler noe, motivasjonen er å bli litt bedre hvert år, å gjenskape suksess og de magiske øyeblikkene når man oppnår målsetningene. Det er kort og godt artig, og det er jobben min, og alle vil vel bli bedre i jobben sin.

7. Hva gjør du for å koble helt av utenfor fotballbanen? Er avhengig av å koble helt av utenfor banen, å komme ut av fotballboblen, for å kunne prestere 100% når jeg er i gang. Så jeg slapper av ved å ta en kaffe i byen, lese en del bøker og lage god mat hjemme. Jeg studerer ikke, så bøkene blir en måte å sluke til seg litt kunnskap på.

8. Har du noen spesielle ritualer for å blir klar til kamp? Evt. hva er den ene tingen du MÅ gjøre før kamp? Har stor tro på å følge de samme rutinene foran hver kamp, og også i hverdagen. Før jeg legger meg i god tid på kvelden, går jeg i gjennom kampen i hodet. Visualiserer veldig mye ift situasjoner som kan oppstå på banen og tenker tilbake på gode minner som jeg kan ta med meg inn i matchen. På kampdag drikker jeg mye vann, tar det helt piano, putter på noen gode beats og er helt i sonen når det nærmer seg.

9. Hva er det beste med å bo i Frankrike? Været. Fantastisk klima, store deler av året. Så liker jeg veldig godt mat-kulturen her borte, franskmenn bruker fort et par timer på å nyte lunsjen sin, det er en pasjon her.

10. Hva er drømmejobben din hvis du ikke skulle være fotballspiller? Om jeg ikke hadde vært fotballspiller nå, så hadde jeg sikkert studert. Det er det eneste som er sikkert.

Fortsetter nedenfor

11. Hvem var ditt forbilde da du var liten? Jeg har ikke hatt ett spesifikt forbilde, men jeg har hentet enorm mye inspirasjon hos mennesker som har jobbet hardt for å nå drømmene sine. Fra idretts- til hverdagshelter. Familien min har alltid vært og er en stor inspirasjonskilde.

12. Kan du se for deg å spille i Norge igjen før du avslutter karrièren? Sannsynligvis ikke.

13. Når forsto du at du kunne gjøre en karrière ut av talentet ditt? Da jeg leverte en bra sesong med Stabæk i 2012 og Turbine Potsdam kom på banen, skjønte jeg at muligheten for å bli proff var der. Samtidig var det alltid en drøm og en ambisjon gjennom ungdomsårene.

14. Hvem er den verste å spille mot? Jeg har ikke noen spesielle spillere, men det er klart at spillere med litt mindre teknikk og hurtighet som kommer sent inn i taklinger er vanskelig å spille mot.

15. Har du noen hobbyer eller ting du liker å gjøre utenfor fotballbanen? Leser bøker, hører mye musikk og forsøker å ta inn alle opplevelsene fotballene bringer. Kultur, språk og samfunn.

16. Hvordan opplever du det økte fokus på kvinnefotball de siste årene? I de siste årene har jeg spilt utenlands og de siste tre årene i Olympique Lyonnais, og der er det ikke noe å si på kvinnefotballens situasjon. Formidabel interesse og en god arena å være på for å utøve idretten. Hvis du ser på FIFA spesielt, og også UEFA, så ser du at damefotball har en vei å gå.

17. Hva tenker du er den primære forskjellen mellom herre- og kvinnefotball? Fysikk, interesse, markedsverdi og penger.

18. Føler du et ekstra ansvar når du spiller med/mot Andrine? Blir du satt ut hvis hun har en dårlig dag eller blir skadet? Føler du ekstra glede når hun gjør det godt? Først og fremst må jeg si at det er utrolig stort for meg å spille på landslaget med min egen søster. Vi har fulgt hverandre hele veien, pushet hverandre og støtter hverandre. Vi vet om all treningen vi begge to har lagt ned, så vi unner hverandre all suksess. Jeg kjenner veldig på det da Andrine lykkes, da hun spilte FA Cupfinale foran 35 tusen på Wembley sto jeg og hoppa av adrenalin i Lyon. Når vi begge to er på banen, så er vi helt i sonen, så om det skulle oppstå en dårlig dag eller en skade, så tar vi det derfra og støtter hverandre.

19. Hva er din favorittmat? Jeg har lyst til å svare norsk taco, men føler nesten det blir en ydmykelse mot gastronomien. Andebryst er godt det. Pappa er ekstremt god på kjøkkenet, og han lager verdens beste risotto.

20. Har du noen andre talenter, ut over fotball? Jeg skulle ønske jeg kunne sagt å spille munnspill. Men jeg må nok klimpre litt mer på munnspillet mitt for å kunne kalle det talent! Jeg sto utrolig mye på slalåm da jeg var yngre, kunne fort ha endt opp med en liten karrière der, men helt ok at det ble fotballen.

Du kan se Ada og resten av Lyon i aksjon i Cardiff klokken 20:45 i kveld. Vi håper selvfølgelig at de trekker det lengste strået og løfter pokalen til slutt. Lykke til, Ada!